Waarom je WEL naar Iran moet!

iran-shiraz-kikiaroundtheworld

Iran stond nooit echt op mijn bucketlist. Maar wel op die van mijn vriend. Toen hij me op een dag vroeg om mee te gaan ben ik mij eens gaan inlezen over het land en heb ik besloten om mee te gaan. En daar heb ik geen spijt van.


In onze westerse media schilderen ze Iran altijd af als de boosdoener. Dit is helaas een reden voor veel mensen om dit niet als reisbestemming te overwegen. Wat echt zonde is! De bestemming heeft zeer rijke historie en hierdoor superveel bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn. Verder is er het heerlijkste eten en de liefste mensen.


Door de maatregelen die er genomen zijn door veel landen vergt het boeken van een reis naar Iran wel iets meer moeite dan een "normale" vakantie. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar een hotel boeken via bijvoorbeeld booking.com of expedia. Je moet daar wat meer tijd en aandacht voor uittrekken dan je normaal doet voor een reis maar als je eenmaal het juiste platform heb gevonden dan kom je een heel eind. Een voorbeeld hiervan is IranVipTour. Bij de agency die wij hebben gevonden konden we hotels, transfers, binnenlandse vluchten, bussen, excursies en zelfs het visum vooraf regelen en betalen met onze creditcard. Let op! Je creditcard en pinpas werken namelijk niet in Iran zelf!


Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een rondreis via een touroperator te boeken. Maar niet iedereen heeft hier zin in EN het is natuurlijk ook een stuk duurder. Rondreizen in Iran kan namelijk MEGA goedkoop als je het zelf in elkaar zet! Om een voorbeeld te geven; Wij kozen ervoor binnenlands met de bus te reizen. De bussen in Iran zijn luxe, ruime stoelen die ook in veel gevallen helemaal plat kunnen. Je heb een videoscherm en je krijgt eten en drinken. Voor een rit van ongeveer 8 uur betaal je omgerekend iets van € 6,-


Wij lieten ons vooraf registreren voor het visum. Dit scheelt veel tijd op de luchthaven omdat je gegevens dan vooraf al in het systeem van de overheid staan. Deze procedure kun je laten doen door een agency. Hiervoor betaal je een kleine fee. Je krijgt dan een visa approval formulier die je ter plaatse bij aankomst inlevert. Je betaald bij aankomst dan het visum zelf. Bij aankomst kregen wij geen visum stempel in ons paspoort. Dit doet Iran omdat ze het toerisme willen stimuleren en ze begrijpen dat je met een stempel van Iran in je paspoort als reiziger in sommige landen niet toegelaten zal worden. Bedenk dit dus ook als je in de toekomst naar de Verenigde Staten of Israël wil reizen. Ondanks dat er geen stempel in de paspoort staat zal dit bij het ESTA proces voor de Verenigde Staten wel gevraagd worden.


Verder merkte ik dat je veel angstige reacties krijgt, WAT GA JE NAAR IRAN? Is toch gevaarlijk? Kan je daar wel heen als vrouw? 
Ik heb mij als vrouw in Iran geen moment ongemakkelijk gevoeld. En ook geen moment het idee gehad dat we gevaar liepen of onveilig waren. Dus mocht Iran op je lijstje staan? Gewoon doen dus!


Wil jij weten welke route wij in Iran maakten? klik hier.