Het beste van Shiraz

Shiraz is mijn favoriete plek in Iran. Het is er allereerst prachtig maar ook heel relax. De mensen zijn hier enorm vriendelijk, al heb ik dat op meerdere plekken in Iran ervaren. Tijdens mijn eerste dag in deze stad belandde ik op een terras van Joulep Cafe waar ik wachtte op mijn gids. Naast mij zat een vader met zijn dochter. De vader was geïnteresseerd in de reden waarom ik in Iran op reis was gekomen. Hij vroeg de ober van het restaurant een pen en papier en begon allemaal tips op te schrijven waar ik volgens hem heen moest gaan om te zien en om te eten. Ik had hier helemaal niet om gevraagd maar hieruit kan je zien hoe lief en warm de bevolking van Iran is.

Tijdens mijn bezoek aan Shiraz bezocht ik enorm veel bezienswaardigheden - De volgende waren hieruit mijn favoriet:


Nasir al-Molk moskee - ook wel de "Pink Mosque" genoemd - is vooral bekend door het gekleurde glas wanneer de zon erdoorheen schijnt. Het beste moment van de dag is direct tijdens openingstijd hier een bezoek aan te brengen omdat de zon dan op de juiste hoogte staat om de prachtige glas in loodramen te bezichtigen.


Sjah Tsjeragh mausoleum - ook wel "Mirror Mosque" - Behalve de vloeren is werkelijk ALLES voorzien van een mozaïek van spiegelglas. Hierdoor weerkaatst het licht heel mooi door het gebouw. En heb je het idee in een diamant terecht gekomen te zijn.


Tombe van Hafez - In de 14e eeuw woonde dichter Hafez in Shiraz. Hij wordt beschouwd als een van de grootste dichters ter wereld en wordt ook wel de Shakespeare van de Perzische literatuur genoemd. De Tombe van Hafez wordt iedere dag nog druk bezocht door Iraniërs en dan ook iedere Iraniër heeft een gedichtenbundel van hem in huis. Poëzie vormt een heel belangrijk onderdeel in het leven van de Iraniërs.


Eramtuin & Qavamhuis - De Eramtuin is een typisch Perzische tuin. Eram betekent letterlijk “hemel” in de Koran. Deze naam verwijst naar de schoonheid van de tuin die op de hemel doet lijken. In 2011 werd de Eramtuin aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Middenin deze enorme tuin staat het Qavamhuis met 32 kamers verdeeld over twee verdiepingen. De straat waarin de Eramtuin en het Qavamhuis zich bevinden is de duurste straat om te wonen in Shiraz


Vakil badhuis - gelegen in het oude centrum van Shiraz. Dit badhuis stamt uit de 18e eeuw Je kan er een tentoonstelling vinden waarmee ze laten zien hoe het er vroeger in de hammam aan toe ging.


Bazar van Shiraz - De Vakilbazaar is de grootste bazaar van de stad en bevindt zich in het historische centrum. Deb bazaar is een zeer levendige plek, maar hier geen tourist traps zoals je vaak bij andere vergelijkbare bazars over de wereld tegenkomt. De bazaar is een plek waar de lokale bevolking hun boodschappen doet en wordt beschouwd als een van de mooiste van Iran. Het prachtige plafond reguleert de temperatuur van het gebouw door het 's zomers koel te houden en 's winters warm.


Qoran Gate - Aan de rand van de stad staat de Koran poort. Boven in de poort zou de heilige Koran liggen. Een oude Perzische traditie voor reizigers is om onder de Koran door te moeten lopen voordat ze een reis ondernamen. 's avonds is dit een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud.


Ghajarieh traditional hotel - Onze gids nam ons mee naar deze plek, anders hadden we dit namelijk nooit zelf gevonden. Van het hotel zagen we niet veel maar de binnentuin was erg speciaal. En knusse plek met een aantal banken een vijver met fontein en veel planten. Heerlijk om hier een kopje Perzische thee te nuttigen in deze oase van rust.


Eten bij Haft Pich Traditional Restaurant - Een restaurant in het centrum van de stad, met ook weer zo een prachtige binnenplaats, ditmaal overdekt. Hier kan je tijdens je diner genieten van live muziek. En ook kan je er Shishapijp roken.


Eten bij Kate Mas Traditional  Restaurant- Ook in het drukke centrum van Shiraz te vinden. Wij aten hier tijdens de lunch, maar omdat dat dit restaurant met een trap naar beneden in een soort van kelder gelegen is heb je niet door welk moment van de dag het is omdat je er het daglicht niet kan zien. Bomvol was het er tijdens de lunch en moeilijk om een plekje te krijgen. Ondanks dat wij hier tijdens de lunch aten, was er live muziek en dans.


Thee drinken en mensen kijken bij Joulep Cafe - Een fijn klein café op het plein voor de Vakil Bazaar en Vakil Hammam. Dit café heeft een interessante menu kaart en je kunt hier ook verschillende taartjes en cakes bestellen. Je hebt hier ook hele speciale theesoorten. Ik at hier een omelet met dadels en kaneel. Heel bijzonder.