De leukste dorpen en steden van Kreta

 

Een aantal jaar geleden heb ik voor mijn werk een zomerseizoen op Kreta mogen wonen en werken. Hierdoor ken ik het eiland redelijk goed en kan jou hierdoor de beste tips geven wat je zeker niet mag overslaan bij een bezoek aan het eiland.
Het eiland is trouwens gigantisch groot (8336 m2) de afstanden zijn hierdoor ook groter dan je denkt voor het bezoeken van bepaalde bezienswaardigheden. Denk dus niet dat je eiland in een paar dagen gezien denkt te hebben.
Het eiland heeft aan de verschillende overheersingen veel invloeden overgehouden, zo kan je hier invloeden terugvinden van de Venetianen, en de Ottomanen.
Ik neem het eiland van Oost naar West:

 

-Agios Nikolaos - Een stadje in het oosten van Kreta. Bekend om het meer wat middenin het stadje ligt. Ook wel het bodemloze meer genaamd vanwege diepte van het meer.


-Spinalonga - Vanuit Agios Nikolaos en Elounda kan je een boot nemen naar het lepra eiland Spinalonga. Een interessant eiland waar tot 1957 een leprapatiënten geïsoleerd werden gehouden van de rest van de bevolking. Dit eiland is te bezoeken, er staat hier ook een Venetiaans fort.


-Koutouloufari, Piskopiano & Oud Chersonissos - Dit zijn de 3 dorpjes die boven Chersonissos gelegen zijn. Dit zijn oude dorpjes met kleine straatjes en pleintjes en leuke tavernes om te eten. Hier vind je een goede combinatie van kleine Griekse dorpjes waar de Grieken ook zelf gaan eten, gemengd met toerisme. TIP: Ga een avond uit eten op het plein van Oud Chersonissos! Elk restaurant is daar goed ( geen tourist trap ), en de sfeer is geweldig! Een restaurant wat hier echt een aanrader is: Zachos


-Heraklion - De hoofdstad van het eiland, leuk om te winkelen in de grote winkelketens zoals Zara en H&M, en om rond te lopen in een echt Griekse stad.


-Matala - Een oud hippiedorp in het zuiden van Kreta waar de sfeer echt uber relaxt is. Op het strand staat een grote rots met grotten waarin eind jaren 60 en begin jaren 70 hippies in woonden.


- Rethymnon - Een gezellige ( studenten ) stad, waar een mooie mengeling is van toerist en local. De binnenstad heeft veel Venetiaanse invloeden en prachtige straatjes om te winkelen voor souvenirs. Rethymnon heeft ook heerlijke zandstranden. Het Venetiaanse fort is leuk om hier te bezoeken.


- Chania - is een prachtige stad. Het is met 100.000 inwoners de tweede stad van Kreta. Wanneer je in de oude stad komt dan voel je de bijzondere sfeer. Het mooiste deel van de stad zijn de straatjes en pleinen aan de Venetiaanse haven en de oude binnenstad. Maak een wandeling door de steegjes met traditionele huizen, kleurrijke gebouwen en verschillende kerkjes.


Maak jouw eigen website met JouwWeb