De 5 leukste Griekse eilanden

Santorini

Griekenland is een zeer veelzijdig land met meer dan 3000 eilanden. Hiervan zijn er maar ongeveer 250 bewoond. Elk eiland heeft zijn eigen geschiedenis, cultuur en lokale keuken.
Ik heb ongeveer 15 van deze eilanden bezocht en ik deel hieronder mijn favorieten:

 

 

Santorini - Santorini is natuurlijk een sprookje. Bijna overal waar je Griekenland foto's tegenkomt kom je Santorini tegen. Dit zijn dan met name het dorp Oia ( spreek uit als ia ) of de hoofdstad Thira ( Fira ) Bekend van de foto's zijn de bekende wit blauwe huisjes tegen de berg opgebouwd. Wat natuurlijk ook een absolute droom is! Maar... ook supertoeristisch met dagjes mensen vanaf de cruises of de omringende eilanden. Desondanks blijft het prachtig. Wil je nou een aantal dagen op Santorini verblijven dan zou ik aanraden om in Kamari te verblijven dit ligt aan de oostkant van het eiland. De westkant van het eiland is waar Oia en Thira liggen, en zijn dus heel stijl en hebben geen strand. Daarentegen de oostkant van het eiland heeft stranden! En omdat Santorini vulkanisch is heb je hier ook zwarte stranden. Kamari is een klein dorpje met zwart zand. Een heerlijk niet al te toeristisch plaatsje met kleine hotelletjes en bakkertje en wat winkeltjes. Heerlijk om hier in alle rust te verblijven. Vanaf Kamari kan je makkelijk met de bus naar Thira en Oia. Een ritje naar Thira duurt ongeveer 15 minuutjes. Hier stap je over op de bus naar Oia, dat duurt nog ongeveer een minuut of 25. Zo klein is het eiland.


Corfu - Wat Corfu zo leuk maakt is de hoofdstad Kerkyra ( Corfu Stad ). Een prachtige stad die tot 1780 onderdeel was van de republiek Venetië wat te zien is aan de bouwstijl. Kerkyra behoort in zijn geheel tot het Unesco werelderfgoed. De stad heeft ongeveer 35.000 bewoners waardoor je als toerist heerlijk kan mengen tussen de locals.


Rhodos - Hetzelfde geldt naar mijn mening voor Rhodos. Een van de hoogtepunten van het eiland Rhodos is de stad Rhodos stad. Ook de oude stad van Rhodos staat sinds 1988 op de lijst van Unesco werelderfgoed. De oude stad van Rhodos heeft een middeleeuws centrum met een kasteel, middeleeuwse ommuring, een vestinggracht en poorten. Het is heerlijk hier rond te dwalen en te genieten van al het moois wat je hier kunt zien. Verder is het leuk om Lindos te bezoeken als je op Rhodos bent.


Lefkas - Waar de vorige 3 eilanden vooral leuk zijn vanwege de leuke steden, is Lefkas vooral leuk vanwege de prachtige natuur en de bizar mooie stranden. Verblijf hier in het heerlijke kleine havendorpje Nidri met een heerlijke boulevard en de beste restaurantjes. En huur hier vooral een auto om het eiland te verkennen. De hoofdstad, hoe kan het ook anders "Lefkas stad" is een bezoekje waard, maar hier hoef je geen hele dag voor uit te trekken. Waar je wel echt tijd voor uit moet trekken is voor een bezoek aan de stranden Porto Katsiki en Egremni. Vergelijkbaar met de pracht en praal van het bekende Navagio strand op Zakynthos, maar dan minder massaal toeristisch bezocht. Verder is het vanaf Lefkas mogelijk om via een brug naar het vasteland te rijden en bijvoorbeeld de badplaats Parga te bezoeken wat echt een aanrader is. Ook kan je een boottocht nemen naar het nabij gelegen eiland Kefalonia. Wat op Lefkas ook mogelijk is om zelf een bootje te huren en rond te varen.


Kreta - Mijn absolute favoriet is toch wel Kreta. Allereerst omdat ik hier in 2010 een zomer heb gewerkt als reisleidster en mijn hart dus echt aan dit eiland ben verloren. Ten tweede vanwege de grote diversiteit van dit eiland. Dit komt voornamelijk door het formaat van het eiland. Kreta heeft namelijk een oppervlakte van bijna 8500 m2. Hier rij je niet zomaar van de ene naar de andere stad, maar dan kun je zo uren mee bezig zijn. Kreta wordt vooral als partyeiland gezien door de badplaatsen Chersonissos en Malia, maar Kreta heeft zoveel meer te bieden. Lees hier verder over de leukste dorpen en steden van Kreta.

 

Kerkyra
Porto Katsiki
Chania

Lees ook: